Clay-Eva volá Londýn

Dílo je z části románem a z části reportáží. Snad románová reportáž je správným pojmenováním pro tuto knihu, jak uvádí sám autor. Kniha se stává historickým svědectvím o odvaze Českých vlastenců doma i za hranicemi, kteří v osudových letech 1939 – 1945 nikdy nezakolísali ve své víře, že budou opět...
  • Dostupnost: 1 ks
  • Číslo zboží: 6038042
Dostupné množství: 1,000
4,17


Specifikace

Stav knihy
velmi dobrý
Ilustrace
Rok vydání
1948
Vydání
2.
Náklad
15 000 ks
Počet stran
366
Vazba
převazba
Formát
Jazyk
Vloženo
25.06.2024
Sklad kód
R1
Dílo je z části románem a z části reportáží. Snad románová reportáž je správným pojmenováním pro tuto knihu, jak uvádí sám autor. Kniha se stává historickým svědectvím o odvaze Českých vlastenců doma i za hranicemi, kteří v osudových letech 1939 – 1945 nikdy nezakolísali ve své víře, že budou opět žít ve svobodné zemi. Zabývá se osudy parašutistické skupiny CLAY z doby druhé světové války. Děj je zapsán Radimírem Kuncem z vyprávění jejího kapitána - Antonína Bartoše.

Ústřední postavou vyprávění je poštovní zaměstnanec Antonín Bartoš z Lanžhota, který prchá (z důvodu zatčení gestapem) za hranice se svým bratrem Frantou a dvěma kamarády – Janem Fojtíkem a Jaroslavem Klvaňou.Dne 11.3.1940 se dostávají přes Slovenské hranice. Směřují do Maďarska.Zde jsou však zadrženi a umístěni do věznice Tolonc-ház. Jsou zde drženi několik měsíců .
Nakonec však prchají a dostávají se ještě s několika spoluvězni přes Maďarsko-Jugoslávské hranice . Z Jugoslávie spěchají do Řecka a odtud do Turecka. Jejich pouť po souši končí v Sýrii odtud již odplouvají na lodi Mariette Pacha do Francie.V průběhu plavby se dozvídají o porážce Belgie a Holandska a o napadení Francie.

Po příjezdu do Francie se bratři Bartošové setkávají se svým otcem, který musel, tak jako jeho synové, opustit domov. Po výcviku jsou zařazeni k bojovým útvarům a následně odveleni na frontu. (v této části si autor přestává všímat celé skupiny , ale specializuje se na budoucího velitele skupiny Clay – Eva Antonína Bartoše)Bartoš získává ve Francii první bojové zkušenosti jako střelec u 4.kulometné roty. Po pádu Francie prchá Bartoš, tak jako mnozí jeho spolubojovníci, do Anglie s nadějí, že zde bude moci pokračovat v boji proti nacistickým agresorům.

Po pobytu v táboře Cholmondeley odchází se svou jednotkou do Walton Hallu k ochraně letišť. Absolvuje důstojnickou školu a poté se opět vrací k jednotce. Je mu nabídnut nebezpečný úkol: má seskočit padákem zpět do Československa a pracovat zde ještě se dvěma spolupracovníky jako pozorovatel, přitom o všech důležitých skutečnostech informovat Londýn.Bartoš tento úkol příjímá. Prodělá speciální výcvik, při němž se seznamí se svými budoucími spolubojovníky – Čestmírem Šikolou a Jiřím Štokmanem .Skupina Clay – Eva je vytvořena .Dne 12.4.1944 se dočkali. Seskok proběhl bez problémů a všichni tři se po pěti letech opět dostávají do Československa. Skupina se ubytovala v Bystřici pod Hostýnem u Oldřicha Procházky.Našla si spoustu spolupracovníků a začala budovat informační a vojenskou organizaci „od Břeclavě k Ostravě“. Postupně jsou zapojovány okresy Jižní Moravy a získané informace odesílány do Londýna pomocí vysílačky. Gestapo však časem odhaluje některé členy organizace a zatýká je. Skupina však pracuje dál i přes tyto nepříjemné okolnosti. Gestapo začíná být nebezpečné a hrozí, že jejich úkryt bude prozrazen. Proto se skupina stěhuje z Bystřice pod Hostýnem do Tvrdonic a stále pokračují ve své práci. Zde ale gestapo opět vypátrá jejich skrýš a ráno 8.2.1945 se strhne přestřelka, při níž Bartoš usmrtí jednoho gestapáka a dva těžce zraní. Jejich cesta vede do Hrušek, kde se chvíli skrývají. Následně odchází do Josefova, kde je činnost skupiny obnovena a opět navázáno spojení s Londýnem. Odtud do Průšánek a pak do Zlína, kde se dostávají opět do ohrožení života. Uchylují se do Čejkovic. Konec války je zastihl v Prušánkách.

Skupina postavila vojenskou organizaci „od Břeclavě k Ostravě“ , udržela radiotelegrafní spojení po celý rok. Odeslala 800 depeší a dostala 300 pokynů.

Kniha je velmi čtivá a podrobně zachycuje protinacistický odboj na Jižní Moravě , především pak na Moravském Slovácku.