V tomto přepracovaném vydání vysoce oceňované knihy Dvanáct kroků k syrové stravě uvádí autorka Victoria Boutenková mnohé výhody čerstvé stravy oproti vařenému jídlu. Vychází z nejnovějšího vědeckého výzkumu, vyvádí čtenáře ze „ závislosti na vařené stravě“ a provází ho fyzickou, psychologickou a duchovní fází životního stylu založeného na syrové stravě. Boutenková se také zabývá praktickými aspekty, poskytuje užitečné rady a nabízí různé strategie usnadňující přechod na nový, zdravější, způsob života. Kniha Boutenkové obsahuje řadu odborných znalostí a je psána poutavým stylem, což z ní činí užitečnou pomůcku jak pro lidi, kteří již dlouho žijí na syrové stravě, tak i pro ty, kteří se teprve o zdravý životní styl začínají zajímat. „Skvělá kniha plná užitečných informací pro všechny, kdo usilují o hlubší pochopení vztahů mezi nutričními faktory a optimálním zdravím. Victoria Boutenková si klade správné otázky a zkoumá všechny cesty, které by mohly vést k novým odpovědím. Její závěry jsou pozoruhodné, často i překvapivé a v každém případě vždy vnášejí do problematiky jasno.“